V Americe

Jak vypadají americké restaurace?

Jednou z mnoha věcí, které jsou v USA odlišně od České republiky a pravděpodobně i od Evropy všeobecně, jsou restaurace. A tím nemám na mysli jenom fast foody, ale i tradiční klasické americké restaurace, které bohužel kvůli vysoké popularitě rychlých občerstvení spíše ubývají.

Ještě než začnu, musím se pochlubit s tím, co jsem objevil. Když jsme jeli do San Francisca, u dálnice jsem zpozoroval velký billboard s nápisem Little Prague. Později jsem se dozvěděl, že je to jedna z vyhlášených místních restaurací. Moc bych se tam chtěl alespoň jednou podívat, protože by mě zajímalo, co tam vaří. Na jejich webových stránkách si můžete vyzkoušet jeden bláznivý test který prověří, zda jste dostatečný Čech. Poraďte mi v komentářích, jaká jsou vůbec tradiční česká jídla kromě knedla-vepřa-zela a svíčkové?

V USA najdete restaurace skoro všech typů. Je tu mnoho amerických restaurací, italských pizzerií a těstovinérií. Objevit tu můžete čínské jídlo i mexické speciality.

Často lze na ulici potkat Burger restauranty, které patří k tradičním místem pro oslavy narozenin. Oblíbeným místem je i Steak House. Najíst se dá na každém rohu a pokud nežijete ve větším městě, vždy se najde okolo silnice nějaký ten fast food. Nemyslete si, že v USA je to všechno jenom o McDonald a KFC, jak by se mohlo zdát v Česku. Konkurence je tu mnohem větší a tak jsou tu k nalezení například společnosti Burger King, Dennys Restaurant, Domino’s Pizza, In & Out, Jack in the Box, Panda Express, Pizza Hut, Starbucks Coffee, Java City, Taco Bell či Subway. Na mnoho z dalších jsem ještě určitě zapomněl.

V tradiční (nerychlé) restauraci však můžeme vidět také velké rozdíly. Menu se až na výjimky vejde na pár stránek. Restaurace je většinou nějak specializovaná a nemá tak široký výběr.

Ve většině máte zdarma vodu k pití a pokud si zakoupíte extra nápoj, sami vám ho na požádání zdarma doplní. České restaurace naopak nejvíce peněz vydělávají právě na tom, co si objednáte k pití.

Platba probíhá většinou kartou, hotovostí či šekem. Slušností je nechat číšníkovi dýško (jinak se bude muset spokojit s minimálním platem). To obvykle dělá okolo 10%-20% ceny, podle toho, za kolik jste si objednali. Při platbě kartou vám některé podniky automaticky přičtou dýško k celkové ceně.

Tradiční české restaurace s výběrem kuřecích, vepřových a hovězích specialit, následovaných obvykle rybami a bezmasými jídly nečekejte. Tak velký výběr tu nenajdete. Na druhou stranu si ale asi mnohem více pochutnáte na něčem, o čem může provozovatel tvrdit, že to umí dobře uvařit, než v některých zaprášených českých vesnických hospodách, kde lze najít od všeho trochu, ale vlastně nic moc.

 Pro zajímavost si až budete mít čas můžete vyplnit krátký test, který prověří vaši angličtinu právě na téma jídlo a restaurace.