Jednou z mnoha věcí, které jsou v USA odlišně od České republiky a pravděpodobně i od Evropy všeobecně, jsou restaurace. A tím nemám na mysli jenom fast foody, ale i tradiční klasické americké restaurace, které bohužel kvůli vysoké popularitě rychlých občerstvení spíše ubývají.
Ještě než začnu, musím se pochlubit s tím, co jsem objevil. Když jsme jeli do San Francisca, u dálnice jsem zpozoroval velký billboard s nápisem Little Prague. Později jsem se dozvěděl, že je to jedna z vyhlášených místních restaurací. Moc bych se tam chtěl alespoň jednou podívat, protože by mě zajímalo, co tam vaří. Na jejich webových stránkách si můžete vyzkoušet jeden bláznivý test který prověří, zda jste dostatečný Čech. Poraďte mi v komentářích, jaká jsou vůbec tradiční česká jídla kromě knedla-vepřa-zela a svíčkové?
V USA najdete restaurace skoro všech typů. Je tu mnoho amerických restaurací, italských pizzerií a těstovinérií. Objevit tu můžete čínské jídlo i mexické speciality.
Často lze na ulici potkat Burger restauranty, které patří k tradičním místem pro oslavy narozenin. Oblíbeným místem je i Steak House. Najíst se dá na každém rohu a pokud nežijete ve větším městě, vždy se najde okolo silnice nějaký ten fast food. Nemyslete si, že v USA je to všechno jenom o McDonald a KFC, jak by se mohlo zdát v Česku. Konkurence je tu mnohem větší a tak jsou tu k nalezení například společnosti Burger King, Dennys Restaurant, Domino’s Pizza, In & Out, Jack in the Box, Panda Express, Pizza Hut, Starbucks Coffee, Java City, Taco Bell či Subway. Na mnoho z dalších jsem ještě určitě zapomněl.
V tradiční (nerychlé) restauraci však můžeme vidět také velké rozdíly. Menu se až na výjimky vejde na pár stránek. Restaurace je většinou nějak specializovaná a nemá tak široký výběr.
Ve většině máte zdarma vodu k pití a pokud si zakoupíte extra nápoj, sami vám ho na požádání zdarma doplní. České restaurace naopak nejvíce peněz vydělávají právě na tom, co si objednáte k pití.
Platba probíhá většinou kartou, hotovostí či šekem. Slušností je nechat číšníkovi dýško (jinak se bude muset spokojit s minimálním platem). To obvykle dělá okolo 10%-20% ceny, podle toho, za kolik jste si objednali. Při platbě kartou vám některé podniky automaticky přičtou dýško k celkové ceně.
Tradiční české restaurace s výběrem kuřecích, vepřových a hovězích specialit, následovaných obvykle rybami a bezmasými jídly nečekejte. Tak velký výběr tu nenajdete. Na druhou stranu si ale asi mnohem více pochutnáte na něčem, o čem může provozovatel tvrdit, že to umí dobře uvařit, než v některých zaprášených českých vesnických hospodách, kde lze najít od všeho trochu, ale vlastně nic moc.
Pro zajímavost si až budete mít čas můžete vyplnit krátký test, který prověří vaši angličtinu právě na téma jídlo a restaurace.
23. 3. 2008 /
ahoj, zajímavý članek:-) chtela bych se zeptat jak je to když platíš kartou. precijenom nechci davat kartu z ruky-jdeš s nimi a nekde zadaš pin? jak to chodí? diky:-D
23. 3. 2008 /
kartu predas servirce oni ji projedou cteckou a prinesou ti ucet na podepsani kde je i kolonka na ‘tip’
pepperos: ovocne knedliky, bramboracka, gulas
o llittle prague nevim ale v SF jsem byla v Cafe Prague, nijak me to nezaujalo ale jidlo vypadalo dobre – nic krom kafe a koukani jsem si nedala… tady v Austin je bar jmenem Prague a mel by byl evripsky typ
23. 3. 2008 /
Karta- funguje to jako v cechach. Kartou platim v restauraci normalne i u nas. Kartu z ruky dat musis. Kdyz si nejsi jista, vzdycky muzes platit hotovosti.
23. 3. 2008 /
2luca: ano, karta se dava z ruky, vetsina lidi tady ma credit/debit card bez pinu (respektive pin je potreba jen pro vyber z bankomatu, na ostatni transkakce by si mel ten komu platis pozadat o prukaz totoznosti… nektere karty jsou primo i s tvoji fotkou)
jinak restaurace jsou obecne mnohem vice plne (neni vyjimka cekat treba 40 minut na misto – maji na to i specialni sezeni u vchodu), to je take jedna z americkych vlastnosti – poslusne cekat ve fronte 🙂 – nikdy nepochopim proc proste nejdou jinam nebo si priste ten stul nezarezervujou – coz ovsem vsechny restaurace neumoznujou..
take je vetsina restauraci mnohem hlucnejsi (hlasitejsi hudba, lide se bavi vic nahlas), coz by nekomu mohlo docela vadit…
voda je se spoustou ledu (jako ostatne skoro vsechno – az na pivo:D) a zadarmo… je docela vychytavka si rict o citron :)…
nekde (konkretne myslim v dennys) davaj zadarmo k piti snad i horkou cokoladu…
porce jsou obecne vetsi, hodne lidi si jidlo vezme s sebou domu…
take chvilku trva, nez si zvyknete na ty americka menu – vypadaji jako chaoticky usporadany reklamni letak (zadne tabulky jako z excelu, co je vetsinou v cechach, serazeny podle druhu masa, nazvu a ceny) a take k vetsine jidel se objednava tzv “side dish”, coz muzou byt napr hranolky nebo salat, nekde nabizeji i vice side dishes, mysleno ze k jidlu mate 2 side dishes v cene…
2autor: nezapomen na nejjednodussi ceske jidlo – bramborak neboli potato pancake 😉 a pak take buchty s tvarohem a povidly 😀
a na zaver otazka: jaka je vase oblibena US restaurace?
U me to bude Claim Jumper(tesne pred Old spaghetti factory) a z fast foodu jednoznacne in-n-out (ktery je bohuzel jen v californii, arizone a nevade)
24. 3. 2008 /
in-n-out je rozhodne nejlepsi, jidlo tam pripravujou ve chvili kdy si ho objednas a neni to predmrazeny jak vsude jinde… proto se treba hranolky muzou zdat neuhledne a take tam muzes dostat otravu jidlem (jako muj kamarad ktery ji dostal dvakrat behem ctvrt roku) presne kvuli tomu, ze zpracovavaj cerstve maso. Je to cerstvy a to vyhrava
co mas nejradsi? neco z jejich tajneho menu? 🙂
Jinak asi oblibenou restauraci nemam, moc se ven nedostanu
24. 3. 2008 /
double-double + hranolky, oboje animal style a k tomu jahodovej shake 😉
ja mam ohromny stesti ze in-n-out mam asi 5 minut chuze od baraku, takze jsem tam celkem casto 🙂
24. 3. 2008 /
peppe: by me zajimalo od kdy je Starbucks fast food ale jinak nerikam nic
Luke: z fastfoodu jednoznacne Wendy’s, Hardee’s a White Castle ))) u restauraci tezko rict, vsude jsou jiny….
25. 3. 2008 /
Tomas: Tak nemusím být v Americe na rto, abych si taky (oprávněně) myslela, že Starbucks je fast food. To neznamená, že tam dělají mexické placky a hamburgery, ale ve Strabucks je k zakoupení mnoho různých sendvičů a salátů aj.
25. 3. 2008 /
Santai: Z myho pohledu si cca 90% zakazniku Starbucks chodi hlavne pro kavu a jdou pryc, ja bych proste Starbucks jako fast food neoznacil. Ted me napadlo, ze bychom mohli v Praze zacit trafiky nazivat taky fast foody, preci jenom si muzes zakoupit bagety, sladkosti, chipsy, … )))
25. 3. 2008 /
Tomas: To bychom sice mohli, ale pro ěm je jedna z atribut fast foodu i místo, kde si s jídle sedneš a právě ho rychle strávíš, takže z mého pohledu trafiky nejsou fast food :).
25. 3. 2008 /
Tak já Starbucks tak považuji, protože je to rychlé občerstvení oproti klasickým kavárnám. Ale je pravda, že se to svým způsobem liší od klasického fast foodu.
Mimochodem, nebyl někdo v tom nově otevřeném v Praze?
25. 3. 2008 /
Pepperos: Já tam byla několikrát, mám to blízko současné školy. Kafe mi popravdě moc nechutná, je příliš sladké narozdíl od Coffee Heaven (mimochodem je CH i v USA?), fronty jsou někdy docela děsný, ale jinak je to tam vážně hezký. Otevřeli už i další pobočku v obchodním centru Palladium.
25. 3. 2008 /
ja myslela, ze Palachac je na senovaznym namesti a starbucks na maly strane?
ja sem si v San Fran dala ve Starbucks kafe a po dlouhe dobe mi taky nejaky chutnalo ale ja obecne moc kafe nemusim, takze nejsem zadna berna mince
o coffee heaven nevim ale ja jsem na skole in the middle of nowhere abych tak rekla
26. 3. 2008 /
Lia: Nn, přestěhoval se na Malou stranu k Národnímu divadlu do úplně nové budovy, jsou to asi dva roky zpátky.
26. 3. 2008 /
A kolik takovy kafe u Starbucks stoji? Nedokazu si predstavit frontu v kavarne za americky ceny, ktery vidim tady v USA.Tady stoji kolik, no tusim ze 4 dolary? takze za 65 Kc jedna porce?
27. 3. 2008 /
Pepperos: V Čechách nejmenší porce stojí takhle nějak kolem 65 Kč, lejvětší porce okolo 105 Kč, což už mi přišlo docela dost. Tak ono je to situované na Malé Straně, takže tam fronty skutečně jsou dlouhé, chodí tam i spousta cizinců.
29. 1. 2009 /
Ahoj všichni. Zkoušel jste už někdo restauraci Little Czechoslovakia u města Sartatoga Springs co leží v upstate New York a je z malý garáže a dva vraja zo Slovenska tám robjo guláše z hráškem a troobí na trumpetky? Že ne. Doporucuji
1. 2. 2009 /
vazne? a vis presnou adresu? ja se chystam na prazdniny do New Yorku:))
4. 8. 2010 /
Nezapomeňte na pečenou husu, nebo kachnu. Třeba na povidlech…..